Zero Waste
Wat is dat ?
Waarom ?
Zero Waste bevordert een aanzienlijke vermindering van het afval. Het is goed voor de planeet (minder verbranding, minder op stortplaatsen, minder afval in de oceanen, …). Bij elke aankoop beslissen we bewust, we stemmen voor de lokale werkgelegenheid, voor de circulaire economie, … Dit geheel van factoren stelt ons in staat om voor onszelf, onze gezondheid en die van anderen te zorgen. Zero waste is een economische kwestie, we kopen wat we nodig hebben, we hergebruiken, we wisselen uit tussen buren, ..
Enkele Brusselse cijfers !*
Jaarlijkse hoeveelheid afval per huishouden
niet gesorteerd huisvuil
%
Vervallen voeding in de wekelijkse vuilniszak
*https://document.environnement.brussels/opac_css/elecfile/BRO_20140211_100tipsAfval_FR
5 R’en van Béa Jonhson
Rot - composteer
Deze eerste stap heeft een direct effect op de vuilnisbak, de compostering van organisch materiaal. Thuis of in buurtcomposten (www.worms.be)
refuse - wieger
publiciteitsbladen helpen ons niet. Weigeren is de tweede stap. Het in staat zijn om “nee” te zeggen tegen bepaalde zaken als je gadgets krijgt bijvoorbeeld.
reduce- verminder
We hebben allemaal keukengerei, kleren die we maar één keer per jaar of zelfs spullen die we dubbel hebben. Bewust kopen betekent zich vragen of we bijvoorbeeld al een ingrediënt in huis hebben. Een oplossing is het opstellen van een boodschappenlijstje.
Reuse-hergebruik
Tijdens het sorteren door zijn kelder, zijn kasten, verschijnen er voorwerpen. Misschien een beetje vintage, maar ze werken nog steeds. Laten we creatief zijn door de oude flessen wasmiddel te hergebruiken om ze te vullen in de bulkwinkel of om zelf wasmiddel te maken …
recycle- recycleer
De Belg is de wereldkampioen in recyclage. Maar weet u dat dit niet de oplossing is voor het milieu? Laten we eens nadenken over het feit dat al het afval weer grondstof wordt, met processen die geen nieuwe materialen vereisen, laten we de cirkel weer rond maken.
We organiseren ons
Het vergt een beetje planning en organisatie, we gaan niet tegen je liegen. De juiste stoffen zak, zet uw bokalen klaar. Vergeet de grote tas niet. bereidt je grotere boodschappen goed voor.
Voor je boodschappen
De eerste stap is om uw boodschappenlijstje voor te bereiden. Zo kunt u zich voorzien van de juiste bokalen, potten, … voor elke afdeling: groenten en fruit, kazen, droge producten en reinigingsproducten in bulk.
Na je boodschappen
Ik controleer of de potjes en bokalen goed zijn aangepast, gesloten zij om de invasie van ongedierte te voorkomen: knaagdieren, voorraadmotten, …
Bovendien kuis ik grondige mijn potjes en bokalen na gebruik. Waarom niet met biologische producten.
Tip: Op het werk gebruik ik een drinkbus, gebruik een herbruikbaar broodzakje om bij de broodjeszaak op de hoek af te halen. Beter nog, ik gebruik de aluminium containers van het Tiffin circuit en profiteer van promoties in duurzame voedingswinkels.
Lokaal, seizoens-gebonden en bulk eten
Het is een gezegde dat we allemaal wensen en het is mogelijk! Lokaal eten is het bevorderen van een korte bevoorradingsketen, circulaire en ethische economie. Seizoensgebonden eten betekent rekening houden met wat onze planeet ons hier, dicht bij huis, te bieden heeft. Het draagt bij aan het respect voor het klimaat en aan een evenwichtige voeding die rijk is aan vitaminen en vezels van het ene op het andere seizoen. En dit alles is mogelijk in bulk, laten we niets verspillen, laten we alleen lopen wat we echt nodig hebben.
Doe-het-zelf
Meer en meer van jullie stappen over naar afvalvrije weekmenu’s, waarbij jullie heerlijke recepten maken zonder voedsel te verspillen en door de resten te composteren.Dankzij natriumbicarbonaat, citroenzuur, azijn, etherische oliën maakt u uw eigen producten voor de vaatwas, de schoonmaak, de wasmachine, … Dat is een goede teken, we stellen u enkele basisrecepten voordelig voor uw portemonnee om uw leven te vergemakkelijken.
Boeken
We hebben niet van de ene op de andere dag een afvalvrij leven bereikt, integendeel. We hebben mensen ontmoet en ideeën uitgewisseld, we hebben ook een aantal favoriete boeken.
Het Zero Waste Project
Jessie en Nicky Kroon
Denk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt? Dan is dit hét boek voor jou. Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland.
Eco lifestyle aan de slag
Anne Drake
Dat een kleine ecologische voetafdruk mét een elegante hoge hak
perfect mogelijk is, bewees Anne Drake in haar eerste boek Doe het
zelf! Ecologie op hoge hakken.
In Eco lifestyle. Aan de slag! gaat ze op datzelfde elan verder en
geeft een antwoord op de vraag waar we allemaal mee worstelen:
wat kunnen we zelf doen?
Menus zéro déchet
Amélie Roman
Qui ne s’est pas retrouvé avec une demi tomate, 40g de pâtes et quelques autres légumes dans ses armoires et frigos ? Ce livre de recettes et conseils anti-gaspi vous aidera à réaliser des plats rapides et de saisons.